Intuitívne varenie

Už od detstva veľmi rada varím, pečiem a pripravujem rôzne zdravé dobroty. Dlhé roky som zbierala rôzne knihy o varení, recepty z časopisov a z internetu. Ako som ich skúšala v praxi, zistila som, že mi v receptoch vždy niečo chýba a sú pre mňa príliš obmedzujúce. A tak som ich začala obmieňať, skúšať rôzne postupy prípravy jedla, nové druhy surovín, ich variácie a kombinácie. Pri varení som využívala aj svoje znalosti z ajurvédy, aby výsledné jedlá boli nielen chutné a pekné na pohľad, ale pôsobili aj ako liek na mnohé zdravotné problémy. Popustila som uzdu svojej fantázii a kreativite a začali vznikať originálne jedlá, ktoré chutili nielen mne, ale aj mojej rodine a priateľom.

A tak sa zrodil koncept INTUITÍVNEHO VARENIA, ktorý rešpektuje individualitu každého človeka. Pri tejto metóde sa príprava jedla vníma ako kreatívny proces, podobne ako keď umelec tvorí svoje dielo. Jednotlivé potraviny sú materiálom, koreniny farbami, kuchynské pomôcky nástrojmi, pomocou ktorých dielo vzniká. Skutočný umelec nikdy nevie presne, čo vytvorí. Na začiatku má určitú víziu či inšpiráciu, ale na samotný proces vplývajú rôzne faktory. A preto je každé umelecké dielo jedinečné.

Mojou druhou knihou, ktorú mám v pláne vydať, bude práve kniha o intuitívnom varení, kde nájdete veľa tipov, postupov a inšpirácií, ako pripravovať zdravé jedlá, ktoré budú vynikajúco chutiť a lákavo vyzerať. A to bez receptov, s využitím vašej vlastnej intuície, kreativity a surovín, ktoré máte práve doma.

Viac o koncepte intuitívneho varenia nájdete v mojich článkoch:

Intuitívne varenie (časopis VITALITA č. 6/2015)

Intuitívne varenie – ako na to (časopis VITALITA č. 7/2015)


Niekoľko inšpirácií z mojej kuchyne: