Intuitívne varenie

Vitalita 6_2015 - Intuitívne varenie_str.2

(článok vyšiel v časopise VITALITA č. 6/2015)

Príprava jedla je už po tisícročia jednou z najprirodzenejších inštinktívnych činností človeka. Naši predkovia vždy varili z toho, čo mali k dispozícii a skombinovali to podľa svojej chuti a potreby. Nemali žiadne recepty, namiesto nich používali svoju intuíciu a tak vždy presne vedeli, kedy a koľko z ktorej suroviny majú pridať. Dalo by sa teda povedať, že intuitívne varenie je najstarším a najautentickejším spôsobom pripravovania potravy.

Dnes je veľa ľudí, ktorí by sa aj chceli stravovať zdravo, ale boja sa sami pustiť do varenia, lebo si myslia, že to nevedia. Ak ste doteraz boli zvyknutí chodiť do reštaurácií či zjesť, čo iní navarili, možno bude pre vás ťažké urobiť prvý krok.

Faktom je, že doma pripravené jedlo má inú energiu ako to z reštaurácie. Pri procese prípravy totiž do neho vkladáte svoje zámery, lásku a emócie, ktoré potom ovplyvňujú vaše zdravie a tiež to, ako sa cítite. Napríklad koláč z obchodu nikdy nebude chutiť tak ako ten od starej mamy, ktorá ho upiekla z domácich jabĺčok a predovšetkým s láskou…

Lenže aj keď jedlo našich babičiek bolo pripravené zo srdca, kreativitu by ste v ňom asi hľadali ťažko. Rodinné recepty sa tradovali z generácie na generáciu a nikoho ani nenapadlo niečo na nich meniť.

Dnešná doba je však iná. Preč sú tie časy, keď múka a cukor boli iba biele, mlieko bolo považované za zdravé a na pomaranče sa stálo v rade. Dnes máme možnosti, o ktorých sa našim predkom ani nesnívalo. V obchodoch sa dajú zohnať suroviny od výmyslu sveta, rôzne vysokorýchlostné mixéry, nízkootáčkové odšťavovače či sušičky ovocia a zeleniny. A samozrejme je tu internet, kde nájdete tisícky rád, receptov a food blogov.

Ako sa v tom všetkom vyznať? Kde začať, keď chcete žiť zdravo, ale nemáte čas študovať zdravú výživu ako komplexný vedný odbor? Žiaden strach. Aj tu platí staré známe pravidlo – pomaly ďalej zájdeš. Nemusíte hneď vykúpiť celý bioobchod ani investovať do drahých kuchynských pomôcok. Stačí len zmeniť svoje zmýšľanie a otvoriť sa novým možnostiam.

Skúšajte nové veci!

Vačšina ľudí je zvyknutých riadiť sa radami expertov, lebo tí predsa vedia najlepšie, ako sa čo robí. A tak varia podľa receptov, ktoré pripravili šéfkuchári, lebo tak majú istotu, že výsledok dopadne dobre. Myslia si, že sami by to tak dobre nezvládli – jednoducho si neveria.

Každý človek však má zmysly, ktorými dokáže rozlíšiť chute, vône, farby či štruktúru jedla. No rovnako ako v iných oblastiach, všetko chce prax. Svoje zmysly si môžete cibriť a učiť sa tým, že budete skúšať nové veci. Nemusíte cestovať do ďalekých krajín na to, aby ste skúsili exotické koreniny, zeleninu a ovocie. Stačí sa len poobzerať po obchodoch vo svojom okolí a vaše domáce experimenty sa môžu začať.

Využite svoju intuíciu a meditujte

Intuitívne varenie je metóda, ktorá prípravu jedla vníma ako kreatívny proces, podobne ako keď umelec tvorí svoje dielo. Jednotlivé potraviny sú materiálom, koreniny farbami, kuchynské pomôcky nástrojmi, pomocou ktorých dielo vzniká. Skutočný umelec nikdy nevie presne, čo vytvorí. Na začiatku má určitú víziu či inšpiráciu, ale na samotný proces vplývajú rôzne faktory. A preto je každé umelecké dielo jedinečné.

Varenie je tiež meditáciou, pri ktorej by vaše vedomie malo byť naplno tu a teraz. Nerozmýšľajte o tom, čo bolo alebo čo bude, skúste sa sústrediť iba na to, čo práve robíte. Keď bude vaša myseľ lietať kade-tade, rozptýli to vašu energiu. Naopak, keď sa budete maximálne koncentrovať na každý krok, energia sa koncentruje do jedla a to bude potom oveľa chutnejšie a liečivejšie pre telo aj dušu.

Tento spôsob varenia pomôže zjemniť vaše zmysly – budete oveľa vnímavejší na rôzne chute a vône, začnete rozlišovať také aspekty potravy, o ktorých ste predtým ani nevedeli. Jedlo už nebude iba tým, čo živí vaše telo či uspokojí vaše chute. Stane sa zdrojom energie pre vašu dušu, podporí vašu tvorivosť a vďaka nemu objavíte veľa nových vecí.

Sebavedomie vďaka vareniu

Verte či nie, ale aj varenie vám môže pomôcť cítiť sa viac sebavedome a veriť sami sebe a svojim schopnostiam. Pripravovať jedlá podľa receptov nie je nič ťažké, stačí vám pár základných zručností. Vtedy viete predpokladať výsledok a vaším cieľom je, aby sa čo najviac podobal tomu na obrázku.

No variť bez presne daných pravidiel, kedy výsledkom môže byť čokoľvek, to už chce odvahu. Áno, možno vám to na začiatku nepôjde a to, čo pripravíte, nebude veľdielo hodné michelinskej hviezdy. No a čo. Robiť chyby je ľudské, veď aj dieťa sa učí chodiť len tak, že robí prvé krôčiky. Pamätajte na to, že čím viac budete skúšať, tým viac sa naučíte. Aj keď možno zopár jedál skončí v koši, ale vy získate cenné skúsenosti. A vďaka nim raz navaríte takú dobrotu, po ktorej si všetci oblížu prsty a svojimi slovami chvály vás vynesú do nebies. To vám dodá sebavedomie a dobrý pocit zo seba.

Variť je zábava!

Pri každej tvorivej činnosti platí, že dôležitý je nielen výsledok, ale aj samotná cesta, ktorá k nemu vedie. Inak tomu nie je ani v kuchyni, kde sa odohráva alchymistický proces energetickej transformácie. To, čo do jedla vložíte, sa v ňom zachová a odovzdá tomu, kto ho zje. Keď bude pre vás varenie iba nudnou rutinou, pripravené jedlo bude rovnako nudné a bude mu chýbať „šťava“.

Varenie však nemusí byť nuda, práve naopak! Keď niečo robíte s radosťou, dávate tomu pozitívnu energiu, kúsok zo seba. Vy ste ten umelec, ktorý tvorí dielo – a tvorenie je predsa zábava! Spomeňte si na chvíle, keď ste ako dieťa pomáhali mame v kuchyni a všetko bolo pre vás nové. Fascinovali vás všetky rozmanité pomôcky, skúmali ste tvary, farby a štruktúru jednotlivých druhov ovocia, zeleniny či iných potravín. Nezaujímali ste a o recepty, lebo tie len obmedzovali vašu kreativitu. O michelinských hviezdach ste vtedy ešte nevedeli nič, chceli ste sa iba hrať, lebo vás to tešilo.

Variť intuitívne znamená tvoriť slobodne, bez nasledovania presných inštrukcií a pravidiel, ktoré vymyslel niekto iný. Lebo on nepozná vaše telo, zdravotný stav, potreby ani chute. Vy sami najlepšie viete, čo máte radi a čo vám chutí. Keď budete počúvať svoje telo, povie vám, čo práve potrebuje a čo mu chýba. Kľúčom je postupne rozvinúť svoju schopnosť vnímania a naučiť sa rozlíšiť, čo je skutočná potreba a čo len chvíľkový rozmar vašej mysle ovplyvnenej reklamou. Krásne to možno vidieť na príklade tehotných žien, ktoré vždy veľmi presne vedia, čo si ich telo žiada.

Nabudúce si povieme, aké sú základné zásady pri intuitívnom varení. Dobrú chuť! 🙂