Raňajky podľa ajurvédy

(článok vyšiel v časopise RYTMUS ŽIVOTA – marec 2015)

Radí Alana Dev Priya Židziková, trénerka jogy a ajurvédska masérka

Podľa ajurvédy, starej indickej medicíny, sú raňajky veľmi dôležité, lebo naštartujú trávenie a dodajú energiu na celý deň. Čo vám táto veda odporúča jesť, aby ste boli zdraví a plní vitality až do večera?

Aj vy patríte k ľuďom, ktorí ráno ledva stíhajú do práce a na raňajky nemajú čas, prípadne volia rýchle alternatívy ako sladké cereálie s mliekom, jogurt alebo koláč z obchodu? Či ste naopak gurmán a ráno si radi doprajete niečo poriadne, napríklad praženicu, hemendex alebo párky s chlebom?

Naštartovať tráviaci oheň agni

Možno vás to prekvapí, ale ajurvédski doktori by nič zo spomínaného menu neoznačili ako vhodné jedlo na ráno. To by malo byť výživné, ľahké, zohrievajúce a pozostávajúce iba zo zdravých surovín. Dôležité je, aby sa naštartoval tráviaci oheň agni – metabolická forma energie, ktorá umožňuje telu prijímať výživné látky z potravy a vylúčiť všetko nepotrebné. Pomáha tiež udržať teplo a meniť fyzickú hmotu na jemnejššie formy energie (prána).

Ráno medzi 6.00 až 10.00 hod. je tráviaci oheň pomerne slabý, a preto ajurvéda neodporúča jesť ťažké jedlá vo väčšom množstve. Naopak, raňajky by mali tvoriť ľahko stráviteľné potraviny, ktoré dodajú telu potrebnú energiu bez toho, aby by ho zaťažili. Mastné bielkovinové jedlá ako vajíčka, syry či údeniny sú úplne nevhodné. Odporúčajú sa celozrnné obilniny, predovšetkým vo forme teplých kaší (napríklad ovos, pšeno, pohánka či amarant). Taktiež ovocie, ideálne sezónne, v zime radšej varené. Všetko studené totiž tráviaci oheň utlmuje a tak v chladných obdobiach je lepšie jesť viac varenej stravy a vyhýbať sa studenému mlieku a jogurtom. V lete si však pokojne môžete pochutnať na čerstvom ovocí, vtedy má telo prirodzene viac tepla.

A prečo nie hotové cereálie z obchodu? Všetky čokoládové guľôčky, plnené vankúšiky či chrumkavé müsli s kúskami orieškov a ovocia vyzerajú síce veľmi lákavo, no sú plné rafinovaného cukru. Takisto koláče, croissanty a podobne, ktoré navyše obsahujú aj nezdravé stužené tuky. Keď ráno zjete takúto sladkú bombu, hladina cukru v krvi sa zvýši závratnou rýchlosťou, no po krátkom čase opäť klesne a vy sa budete cítiť unavení a bez energie. Keď už sladiť, tak rozhodne zdravšími alternatívami cukru – medom, sirupom z agáve, javorovým sirupom alebo stéviou. Prípadne skúste do kaše či domáceho koláča pridať namočené rozmixované datle.

Aj keď sú u nás zvykom skôr sladké raňajky, ajurvéda radí ráno jesť aj varenú zeleninu. Mnohé východné kultúry začínajú deň miskou teplej polievky či dusenou zeleninou s ryžou. Vyskúšajte si ráno pripraviť na pare napríklad brokolicu, mrkvu alebo hrášok. Váš žalúdok sa vám rozhodne poďakuje.

Voňavé koreniny podporia trávenie

Podľa ajurvédy sú dôležitou súčasťou každého jedla vhodné koreniny, ktoré pomôžu naštartovať tráviaci oheň agni a podporia trávenie. Do sladkých jedál sa na tento účel výborne hodí voňavá škorica, kardamóm, vanilka, aníz, klinček, badián. K zelenine skúste pridať rímsku rascu, čierne korenie či koriander. Ak vás ráno trápi únava, prípadne hlieny, pomôže vám čili alebo zázvor.

Pripravte si ajurvédske raňajky

Ajurvédsky čaj so zázvorom, škoricou a klinčekmi

Povarte 5 až 10 minút kúsok nakrájaného zázvoru, 4 klinčeky, 2 až 3 kúsky celej škorice. Potom čaj zakryte ešte na 5 až 10 minút pokrievkou, preceďte cez sitko a pridajte lyžičku medu. Skvelý spôsob, ako sa ráno zohriať!

Mandľové mlieko

Namočte večer pohár mandlí do vody a na druhý deň ich ošúpte. Pridajte 2 poháre vody, rozmixujte a vzniknutú zmes preceďte cez sitko. Mlieko môžete osladiť medom a pridať koreniny ako škoricu, zázvor a kardamóm. Zvyšnú hmotu môžete použiť do koláčov, kaší a pod.

Dusené korenisté jabĺčka

4 očistené a nakrájané jablká, 5 nakrájaných fíg alebo sušených marhúľ (cez noc namočených vo vode), 5 nakrájaných datlí alebo za hrsť hrozienok, 2 lyžičky sirupu z agáve (prípadne javorového sirupu či trstinového cukru), pol čajovej lyžičky z každého korenia v práškovej forme – kardamóm, škorica, muškátový oriešok a 1 čajovú lyžičku nastrúhaného zázvoru, 4 šálky vody

Všetky suroviny dajte do kastróla a varte na miernom ohni až kým budú jablká mäkké (približne 10 až 15 minút). Nechajte mierne vychladnúť a môžete podávať. Podľa chuti ozdobte orieškami alebo mandľami.

Kokosový puding

1 PL masla ghí, 50g trstinového cukru, 100g sušeného kokosu, 200ml kokosového mlieka, 250ml sójového mlieka, pol ČL škorice, 3 rozdrvené tobolky kardamómu, 3 kopcovité PL ryžovej múky

Namočte sušený kokos do trochy vody (cca 10-15 minút). Na panvicu dajte maslo ghí s trstinovým cukrom a zohrievajte až kým sa cukor začne rozpúšťať. Potom pridajte namočený kokos, ryžovú múku, škoricu, kardamóm, kokosové a sójové mlieko. Za stáleho miešanie priveďte k varu, potom znížte oheň a varte približne 4 minúty, kým zmes zhustne.