Liečivé potraviny z ajurvédy

(článok vyšiel v časopise RYTMUS ŽIVOTA č. 46/2014)

Vyriešia mnoho zdravotných problémov a omladia

India je krajinou, kde sa po tisícročia pestujú tisíce druhov rastlín, z ktorých ľudia vyrábajú potraviny, koreniny či lieky. Zo starých ajurvédskych textov sú známe mnohé recepty na prípravu liečivých zmesí, ktoré sa používajú dodnes na celú škálu zdravotných problémov od zlého trávenia až po závažné ochorenia.

Prinášame vám niekoľko základných potravín, byliniek a ich zmesí, ktoré sú bežné v každej indickej domácnosti. Sú to jednoduché spôsoby, ako si sami môžete účinne pomôcť od bolestí a chorôb bez toho, aby ste museli siahnuť po chemických liekoch.

GHÍ na tráviace problémy aj neplodnosť

Ghí je názov pre prečistené alebo „prepustené“ maslo. Pochádza z Indie, kde sa používa dodnes na prípravu jedál, ale aj ako účinný prírodný liek v tradičnej indickej medicíne – ajurvéde, či pri náboženských rituáloch. Pripravuje sa z masla pomalým zahrievaním, pri ktorom sa z masla odstráni všetka mliečna bielkovina a voda, až zostane iba čistý tuk zlatožltej farby, ktorý má odlišné vlastnosti ako pôvodné maslo. Ghí má príjemnú vôňu, orieškovú chuť a je veľmi ľahko stráviteľné, dokonca aj ľuďmi s intoleranciou laktózy. Nie je potrebné skladovať ho v chladničke a vydrží čerstvé veľmi dlho.

Ajurvédske texty opisujú rôzne liečivé účinky ghí – lieči sa ním celá škála ochorení, napríklad tráviace problémy, popáleniny či neplodnosť. Ghí harmonizuje telo aj myseľ, dáva do rovnováhy všetky tri dóše (bioregulátory) v organizme. V kuchyni je vhodné na prípravu takmer každého jedla, kde používate olej alebo tuk. Vďaka ghí sú jedlá lahodnejšie a chuť korenín sa môže naplno rozvinúť.

Môžete ho kúpiť v orientálnych či bio obchodoch alebo väčších supermarketoch. Prípadne si môžete pripraviť doma svoje vlastné čerstvé ghí. Potrebujete na to iba maslo, ktoré pomaly zohrejte v hrnci za stáleho miešania, až sa začne vyparovať voda a oddeľovať mliečna bielkovina. Tú potom pomocou lyžice odstráňte, až vám zostane iba čistá tekutina zlatožltej farby.

TULSI ako elixír života

Tulsi alebo Bazalka posvätná sa tradične pestuje takmer v každej indickej domácnosti a používa sa na liečenie, varenie a náboženské rituály. Tulsi (Ocimum sanctum) je aromatická bylina stredného vzrastu, ktorá rastie vo východných krajinách s tropickou klímou. V ajurvéde je to jedna z najpoužívanejších bylín. Je považovaná za adaptogén, ktorý harmonizuje rôzne procesy v tele a pomáha nám vyrovnať sa s následkami stresu na všetkých úrovniach, od buniek až po myseľ.

Ajurvédski lekári hovoria o tulsi ako o elixíre života a odporúčajú ho ako zaručený prostriedok na dlhovekosť. Používa sa proti prechladnutiu, bolestiam hrdla a kašľu, pôsobí antibakteriálne a zlepšuje trávenie. V hinduizme je tulsi považovaná za posvätnú rastlinu. Veriaci ju počas náboženských rituálov obetujú bohom a z jej dreva sa vyrábajú sošky bohov či japa mala, čo je niečo ako hinduistický ruženec. U nás je tulsi dostupná sušená vo forme čaju, sirupu či bylinných kapsúl.

AMALAKI je omladzujúce ovocie

Amalaki (embilika lekárska, nazývaná aj amla) je ovocie zo stromov rastúcich v Indii. Svojím tvarom pripomína ringloty a je vraj najbohatším prírodným zdrojom antioxidantov a vitamínu C. Čerstvé má výrazne trpkokyslú chuť, preto sa väčšinou používa sušené či kandizované. Ajurvéda označuje amalaki za tzv. rásajánu, čo znamená omladzujúci prostriedok. Odporúča ho na udržanie dobrého zdravia, celkovú regeneráciu organizmu a dosiahnutie vysokého veku. Obsahuje päť druhov chutí nášho zmyslového vnímania (kyslosť, trpkosť, sladkosť, horkosť a ostrosť), ktoré vyrovnávajú všetky tri dóše váta, pitta a kapha.

Amalaki obsahuje široké spektrum antioxidantov, bioflavonoidov a životne dôležitých esenciálnych aminokyselín. Je bohaté na množstvo minerálnych látok a vitamínov, ako sú vápnik, železo, fosfor, karotén, vitamín B1, B2 a vitamín C.

Toto ovocie pomáha zvýšiť obranyschopnosť organizmu, uľavuje pri žalúdočných a zažívacích problémoch, posilňuje srdce a mozog, regeneruje telesné tkanivá, zvyšuje tvorbu červených krviniek, zlepšuje zrakové funkcie a priaznivo pôsobí na rast vlasov. Môžete ho kúpiť ako kapsule či kandizovanú zdravú pochúťku namiesto sladkostí.

ČAVANPRAŠ podporí činnosť srdca

Tradičné ajurvédske tonikum, ktoré pripomína džem. Vyrába sa podľa starobylej receptúry z priližne 43 rôznych liečivých bylín, korenín, ovocia a masla ghí. Hlavnou zložkou je ovocie amalaki, ktoré je prírodným antioxidantom a bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Čavanpraš je elixír života, ktorý posilňuje a regeneruje celý organizmus, zvyšuje obranyschopnosť, upokojuje nervový systém a vyživuje tkanivá a orgány. Používa sa ako podporná liečba pri rôznych ochoreniach, keď je telo oslabené. Je účinný proti starnutiu, na zlepšenie trávenia, podporuje činnosť srdca, pečene, pľúc, zvyšuje vstrebateľnosť vápnika a zjemňuje pleť. Podporuje dlhovekosť a plodnosť, zlepšuje pamäť, zvyšuje inteligenciu a tráviaci oheň. U nás je možné čavanpraš kúpiť v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou alebo cez internet. Konzumuje sa samotný, prípadne rozpustený vo vode či mlieku.

TRIPHALA zregeneruje telo

Triphala je najznámejší a najúčinnejší ajurvédsky prípravok na vnútorné prečistenie a regeneráciu organizmu. Je to kombinácia troch bylín – haritaki, amalaki a bibhitaki, ktoré spoločne harmonizujú a detoxikujú telo, podporujú trávenie a navodzujú rovnováhu. Triphala tiež viaže ťažké kovy a prečisťuje hrubé črevo, a tak lieči chronickú zápchu. Je to prírodný bylinný prípravok pôsobiaci regeneračne na sliznicu tráviacich orgánov, podporuje krvný obeh, činnosť obličiek a dýchacieho ústrojenstva. Posilňuje prirodzenú imunitu organizmu proti infekciám a napomáha pri zotavení po chorobe.

Triphala je tradičná ajurvédska tridóšická zmes, ktorá vyrovnáva všetky dóše – váta, pitta a kapha. Ajurvéda odporúča užívať ju dlhodobo (minimálne 3 mesiace), aby sa mohli naplno prejaviť jej účinky a telo sa mohlo zbaviť všetkých škodlivín. Môžete ju zakúpiť ako bylinné kapsuly alebo čaj.