Jedlo pre naše zdravie

(článok vyšiel v časopise BALANS č. 4/2018)

Všetko, čo zjeme, je potravou nielen pre telo, ale tiež pre dušu. Podľa učenia jogy je jedlo zdrojom životnej energie prány, ktorá vyživuje každú bunku v tele a prináša nám vitalitu a zdravie. A keďže telo a duša sú navzájom prepojené, jedno nemôže prospievať, keď druhé stráda a naopak.

Majstri jogy preto tvrdia, že to, aké jedlá si vyberáme, je odrazom úrovne nášho vedomia. Aj keď joga v dnešných časoch už nevyžaduje dodržiavanie takých prísnych pravidiel ako kedysi, existujú určité všeobecné zásady, ako by mal človek, ktorý ju praktikuje, žiť a stravovať sa, aby jeho telo bolo zdravé a myseľ bdelá. Či už ste pokročilým jogínom, občasným návštevníkom jogacentra alebo jogu vôbec necvičíte, ak sa budete stravovať týmto spôsobom, pomôže vám to žiť zdravší a plnohodnotnejší život.

Čistá a prirodzená strava

Najdôležitejšou zásadou je, že každé jedlo, ktoré zjete, by malo byť sattvické. Sattva znamená čistotu, pozitívnu energiu, svetlo a vitalitu. Je to kvalita lásky, vedomia, spojenia a súcitu so všetkými živými bytosťami. Jogíni veria, že jedlo je našou prvou interakciou s vonkajším svetom a to, akú má kvalitu, určuje náš životný postoj, zdravie i ďalšie oblasti života. Základom sattvy je koncept ahimsa (ne-násilie). Takáto strava je čisto vegetariánska a prirodzená, obsahuje veľa čerstvých surovín a preto má nielen vysoký obsah vitamínov a minerálov, ale aj životnej energie prány. Okrem samotného výberu potravín je dôležitý aj spôsob ich prípravy, aby táto energia zostala čo najviac zachovaná. Každé jedlo by malo byť pripravené s láskou, vďačnosťou a pozitívnym zámerom, aby tomu, kto ho bude jesť, prinieslo zdravie a radosť.

Jedlá, ktorým sa vyhýbajte, alebo ich obmedzte:

  • Mäso akéhokoľvek druhu.
  • Polotovary, spracované jedlá obsahujúce prídavné látky ako konzervanty, farbivá, umelé príchute (tzv. “éčka”).
  • Fast food, vyprážané jedlá.
  • Biely cukor, umelé sladidlá.
  • Sladké bublinkové nápoje.
  • Živočíšne tuky, margarín.
  • Potraviny v konzervách.
  • Biela múka a výrobky z nej.
  • Príliš pikantné a korenené jedlá.
  • Staré, dlho skladované potraviny.
  • Jedlá zohrievané v mikrovlnnej rúre.
  • Alkohol, cigarety, kofeín.
  • Geneticky upravené potraviny.

Odporúčané jedlá:

  • Ovocie akéhokoľvek druhu, najmä také, ktoré je zrelé a prirodzene sladké.
  • Všetky druhy zeleniny, ideálne lokálnej a sezónnej.
  • Celozrnné obilniny, predovšetkým ryža, pšenica a ovos. Pri neznášanlivosti lepku bezlepkové alternatívy ako napríklad pohánka, pšeno, quinoa.
  • Strukoviny, tofu, mungo.
  • Kvalitné za studena lisované oleje, napríklad olivový, sezamový, tekvicový, slnečnicový.
  • Orechy a semiačka, nesolené a nepražené.
  • Celozrnná múka (špaldová, pohánková, pšenová – možností je veľa).
  • Zdravšie alternatívy bieleho cukru ako trstinový cukor, kokosový cukor, agáve, melasa, med, v rozumných množstvách.
  • Čistá pramenitá alebo filtrovaná voda s citrónom alebo zázvorom, bylinkové čaje.
  • Jemné, sladké a aromatické koreniny ako škorica, kardamóm, mäta, bazalka, kurkuma, zázvor, rímsky kmín, fenikel.

RECEPTY:

MANGOVÉ ČATNÍ

Suroviny:

  • 500 g manga
  • 10 cm čerstvého zázvoru
  • 1 ČL koriander mletý
  • 1 ČL čili korenie
  • 1 ČL kurkumy
  • 40 g trstinového cukru
  • soľ
  • 1 stonka mäty
  • 1-2 ČL šťavy z limetiek

Postup prípravy:

Očistené mango nakrájame na malé kúsky. Zázvor očistíme a nastrúhame. Do mixéra vložíme kúsky manga a zázvoru, umyté lístky mäty, čili korenie, koriander, kurkumu, cukor a štipku soli.

Všetko spolu rozmixujeme a nakoniec dochutíme limetkovou šťavou. Dáme vychladiť a môžeme podávať.

Mangové čatní chutí vynikajúco k akémukoľvek indickému jedlu, ale fantázii sa medze nekladú!

 

INDICKÝ DHAL Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE

Suroviny:

  • 250 g červenej šošovice
  • 1 cibuľu
  • 1 väčší strúčik cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 1/2 – 1 čili papričku (podľa chuti)
  • 1 malú lyžičku mletého zázvoru
  • 1 malú lyžičku kurkumy
  • 1 malú lyžičku mletej rasce
  • 100 ml kokosového mlieka
  • šťavu z citróna
  • soľ
  • 2 hrnčeky ryže

Postup prípravy:

Červenú šošovicu dáme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby bola približne 1 cm nad hladinou šošovice. Pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu, roztlačený cesnak, bobkový list, čili papričku, zázvor a kurkumu. Pri miernej teplote necháme variť 20 – 30 min., kým šošovica zmäkne. Pravidelne premiešame a podľa potreby pridáme vodu. Malo by to vyzerať ako pyré, teda nie príliš vodnaté. Keď je šošovica mäkká, dhal je hotový. Ochutíme rascou a soľou a necháme cca. 15 min. odstáť, aby sa všetky chute dobre premiešali. Potom odstránime čili papričku a bobkový list. Pridáme kokosové mlieko a trošku citrónovej šťavy (cca. jednu polievkovú lyžicu). Ochutnáme a podľa chuti ešťe dokoreníme a dosolíme. Podávame s uvarenou ryžou basmati.