
(článok vyšiel v časopise BALANS č. 4/2018)
Všetko, čo zjeme, je potravou nielen pre telo, ale tiež pre dušu. Podľa učenia jogy je jedlo zdrojom životnej energie prány, ktorá vyživuje každú bunku v tele a prináša nám vitalitu a zdravie. A keďže telo a duša sú navzájom prepojené, jedno nemôže prospievať, keď druhé stráda a naopak.
Majstri jogy preto tvrdia, že to, aké jedlá si vyberáme, je odrazom úrovne nášho vedomia. Aj keď joga v dnešných časoch už nevyžaduje dodržiavanie takých prísnych pravidiel ako kedysi, existujú určité všeobecné zásady, ako by mal človek, ktorý ju praktikuje, žiť a stravovať sa, aby jeho telo bolo zdravé a myseľ bdelá. Či už ste pokročilým jogínom, občasným návštevníkom jogacentra alebo jogu vôbec necvičíte, ak sa budete stravovať týmto spôsobom, pomôže vám to žiť zdravší a plnohodnotnejší život.
Čistá a prirodzená strava
Najdôležitejšou zásadou je, že každé jedlo, ktoré zjete, by malo byť sattvické. Sattva znamená čistotu, pozitívnu energiu, svetlo a vitalitu. Je to kvalita lásky, vedomia, spojenia a súcitu so všetkými živými bytosťami. Jogíni veria, že jedlo je našou prvou interakciou s vonkajším svetom a to, akú má kvalitu, určuje náš životný postoj, zdravie i ďalšie oblasti života. Základom sattvy je koncept ahimsa (ne-násilie). Takáto strava je čisto vegetariánska a prirodzená, obsahuje veľa čerstvých surovín a preto má nielen vysoký obsah vitamínov a minerálov, ale aj životnej energie prány. Okrem samotného výberu potravín je dôležitý aj spôsob ich prípravy, aby táto energia zostala čo najviac zachovaná. Každé jedlo by malo byť pripravené s láskou, vďačnosťou a pozitívnym zámerom, aby tomu, kto ho bude jesť, prinieslo zdravie a radosť.
Jedlá, ktorým sa vyhýbajte, alebo ich obmedzte:
- Mäso akéhokoľvek druhu.
- Polotovary, spracované jedlá obsahujúce prídavné látky ako konzervanty, farbivá, umelé príchute (tzv. “éčka”).
- Fast food, vyprážané jedlá.
- Biely cukor, umelé sladidlá.
- Sladké bublinkové nápoje.
- Živočíšne tuky, margarín.
- Potraviny v konzervách.
- Biela múka a výrobky z nej.
- Príliš pikantné a korenené jedlá.
- Staré, dlho skladované potraviny.
- Jedlá zohrievané v mikrovlnnej rúre.
- Alkohol, cigarety, kofeín.
- Geneticky upravené potraviny.
Odporúčané jedlá:
- Ovocie akéhokoľvek druhu, najmä také, ktoré je zrelé a prirodzene sladké.
- Všetky druhy zeleniny, ideálne lokálnej a sezónnej.
- Celozrnné obilniny, predovšetkým ryža, pšenica a ovos. Pri neznášanlivosti lepku bezlepkové alternatívy ako napríklad pohánka, pšeno, quinoa.
- Strukoviny, tofu, mungo.
- Kvalitné za studena lisované oleje, napríklad olivový, sezamový, tekvicový, slnečnicový.
- Orechy a semiačka, nesolené a nepražené.
- Celozrnná múka (špaldová, pohánková, pšenová – možností je veľa).
- Zdravšie alternatívy bieleho cukru ako trstinový cukor, kokosový cukor, agáve, melasa, med, v rozumných množstvách.
- Čistá pramenitá alebo filtrovaná voda s citrónom alebo zázvorom, bylinkové čaje.
- Jemné, sladké a aromatické koreniny ako škorica, kardamóm, mäta, bazalka, kurkuma, zázvor, rímsky kmín, fenikel.
RECEPTY:
MANGOVÉ ČATNÍ
Suroviny:
- 500 g manga
- 10 cm čerstvého zázvoru
- 1 ČL koriander mletý
- 1 ČL čili korenie
- 1 ČL kurkumy
- 40 g trstinového cukru
- soľ
- 1 stonka mäty
- 1-2 ČL šťavy z limetiek
Postup prípravy:
Očistené mango nakrájame na malé kúsky. Zázvor očistíme a nastrúhame. Do mixéra vložíme kúsky manga a zázvoru, umyté lístky mäty, čili korenie, koriander, kurkumu, cukor a štipku soli.
Všetko spolu rozmixujeme a nakoniec dochutíme limetkovou šťavou. Dáme vychladiť a môžeme podávať.
Mangové čatní chutí vynikajúco k akémukoľvek indickému jedlu, ale fantázii sa medze nekladú!
INDICKÝ DHAL Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE
Suroviny:
- 250 g červenej šošovice
- 1 cibuľu
- 1 väčší strúčik cesnaku
- 1 bobkový list
- 1/2 – 1 čili papričku (podľa chuti)
- 1 malú lyžičku mletého zázvoru
- 1 malú lyžičku kurkumy
- 1 malú lyžičku mletej rasce
- 100 ml kokosového mlieka
- šťavu z citróna
- soľ
- 2 hrnčeky ryže
Postup prípravy:
Červenú šošovicu dáme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby bola približne 1 cm nad hladinou šošovice. Pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu, roztlačený cesnak, bobkový list, čili papričku, zázvor a kurkumu. Pri miernej teplote necháme variť 20 – 30 min., kým šošovica zmäkne. Pravidelne premiešame a podľa potreby pridáme vodu. Malo by to vyzerať ako pyré, teda nie príliš vodnaté. Keď je šošovica mäkká, dhal je hotový. Ochutíme rascou a soľou a necháme cca. 15 min. odstáť, aby sa všetky chute dobre premiešali. Potom odstránime čili papričku a bobkový list. Pridáme kokosové mlieko a trošku citrónovej šťavy (cca. jednu polievkovú lyžicu). Ochutnáme a podľa chuti ešťe dokoreníme a dosolíme. Podávame s uvarenou ryžou basmati.