Intuitívne varenie v praxi – Zdravé sladké maškrtenie

(článok vyšiel v časopise VITALITA č. 6/2017)

 

Sladká chuť je pre väčšinu ľudí už od malička spojená s niečím príjemným. Sladká chuť materského mlieka, zrelé čerešne nazbierané priamo zo stromu či čerstvo upečené babičkine koláče sú chutnými spomienkami na naše detstvo. Podľa ajurvédy je sladká chuť vyživujúca, zvyšuje energiu ódžas a zlepšuje náladu. Pozor, platí to však iba pre potraviny prirodzene sladkej chuti ako obilniny, zrelé ovocie a niektoré druhy zeleniny (napríklad mrkva, cvikla, tekvica či sladké zemiaky), z korenín napríklad bazalka, sladké drievko a fenikel. Priemyselne spracované potraviny obsahujúce biely cukor sú pre organizmus škodlivé. Do tejto kategórie patria všetky bežné sladkosti ako keksíky, cukríky, čokoláda, sladené nápoje. No ani domáce koláče, ktoré sú síce bez rôznych aditív a iných „éčok“, no plné bielej múky, cukru, mlieka a masla, vášmu zdraviu veľmi neprospejú. Ako na to, aby ste si nemuseli odopierať pôžitok zo sladkej chuti, ale neškodili pritom svojmu telu? Stačí vymeniť nezdravé suroviny za zdravšie a otvoriť sa novým možnostiam. Na internete alebo v moderných zdravých kuchárkach, ktoré v poslednej dobe stále viac a viac zapĺňajú pulty kníhkupectiev, nájdete množstvo zdravých receptov. Tu je niekoľko základných tipov:

  • Používajte zdravé alternatívy bieleho cukru: sušené ovocie, med, datle, datľová pasta a sirup, javorový sirup, agáve, xylitol (brezový cukor), stévia, kokosový, palmový, trstinový cukor. Pozor, okrem stévie sú takmer všetky sladidlá stále pomerne bohaté na kalórie, takže ich používajte s mierou. Aj zo zdravých potravín sa totiž dá pribrať!
  • Vyhýbajte sa umelým sladidlám ako aspartám, acesulfám K, cyklamát, sacharín a pod. Sú to umelé chemické zlúčeniny, ktoré majú takmer nulovú kalorickú hodnotu a nezvyšujú hladinu glukózy v krvi, preto sa používajú najmä vo výrobkoch pre diabetikov a rôznych potravinách a nápojoch s označením „light“. Ľudké telo ich však nedokáže spracovať a preto pôsobia toxicky, podľa výskumov dokonca spôsobujú rakovinu.
  • Biela múka je ochudobnená o väčšinu vlákniny, vitamínov, minerálov, ktoré sa nachádzajú v celozrnných obilninách. Okrem toho pšenica, z ktorej sa bežná múka vyrába, obsahuje príliš veľa lepku, ktorý škodí nielen celiatikom, ale všeobecne neprospieva tráveniu, spôsobuje rôzne tráviace problémy, zápaly a alergie. V obchodoch so zdravou výživou dnes nájdete rôzne iné múky z celozrnných obilnín, strukovín či orechov. Vyskúšajte upiecť koláč napríklad zo špaldovej, pohánkovej, pšenovej, amarantovej, ryžovej, cícerovej, kokosovej alebo mandľovej múky. Prípadne môžete do cesta pridať rôzne vločky, otruby, klíčky alebo iné „vychytávky“ z kategórie tzv. „superpotravín“, a tak sa z obyčajného koláča stane plnohodnotná výživná potravina.
  • Používajte veľa čerstvého ovocia, ideálne sezónneho a v bio kvalite. Prípadne si v sezóne ovocie zmrazte a použite ho v zimných mesiacoch. Je to zdravšie ako kompóty a džemy, do ktorých sa pridáva veľa cukru. Ak sami zavárate, skúste namiesto bieleho cukru použiť niektorú zo zdravších alternatív a v menšom množstve.
  • Kravské mlieko a mliečne výrobky nahraďte ich rastlinnými verziami zo sóje, ryže, kokosu, mandlí, orechov a pod. Okrem toho, že sú zdravé a šetrné k prírode, aj výborne chutia! V bioobchodoch aj vo väčších supermarketoch nájdete okrem tekutých a sušených rastlinných mliek aj vegan jogurty, pudingy, tvaroh, kefír a syry.
  • Používajte iba vajíčka z domáceho chovu v najvyššej kvalite (označené číslom 0). Prípadne ich v receptoch nahraďte vegánskymi alternatívami ako cícerová múka, hraška, banán alebo drvené ľanové semiačka.

Recepty, ktoré vám prinášam, vznikli úplne spontánne, preto v nich nájdete iba približné miery a váhy. Neberte ich ako presné návody, ale skôr ako zdroj inšpirácie. Môžete si do nich pridať čokoľvek, na čo máte chuť. Nebojte sa skúšať nové chute a kombinácie! Ak náhodou nejakú surovinu nemáte, skúste ju nahradiť podobnou.

 

Banánovo-orechový koláč

Veľmi prezreté banány (s bodkovanou až čiernou šupkou) určite nevyhadzujte, ale spravte z nich napríklad tento chutný banánovo-orechový koláčik!

Suroviny:

1 a štvrť hrnčeka nakrájaných banánov (cca 3ks, prípadne môžete zmiešať 2 banány a 1 jablko), 1 a 1/3 hrnčeka akejkoľvek celozrnnej múky (alebo si vytvorte zmes rôznych múk, vločiek, otrúb…), 1/2 hrnčeka niektorého zdravého cukru, 1 lyžičku prášku do pečiva, ½ lyžičky sódy bikarbóny, štipka soli, olej (asi štvrť hrnčeka), 1/3 hrnčeka rastlinného mlieka alebo rastlinnej smotany, vanilka alebo škorica, pol až 1 hrnček posekaných orechov, prípadne aj semiačok alebo sušeného ovocia.

Postup:

Banány rozmixujte ponorným mixérom s olejom a rastlinným mliekom. Vo väčšej mise zmiešajte všetky ostatné suroviny a prilejte tekutý mix. Všetko spolu dobre premiešajte, nechajte chvíľu odstáť a nalejte do formy na biskupský chlebík. Pečte cca 40 min na 180 stupňov, kým bude povrch zlatavý.

TIP: Koláčik majte v chladničke, odkrojte si kúsok a zohrejte ho v hriankovači. Bude tak vždy teplý, voňavý a chrumkavý.

 

Kokosovo-citrónový vegan cheesecake s lesným ovocím

Suroviny:

Asi 1 hrnček datlí, prípadne aj figy alebo hrozienka, asi 1-2 lyžice kokosového oleja, 1 hrnček ovsených vločiek, 1 hrnček orechov, chia semienka, 1 balenie 400g vegan tvarohu alebo jogurtu, 1 balenie (200g) kokosového krému (prípadne tuhá časť z hustého kokosového mlieka z konzervy + kokosový olej), strúhaný kokos (od oka, na zahustenie), cca 3 lyžice medu (alebo akéhokoľvek zdravého cukru či stévie), šťava a nastrúhaná kôra z 1 biocitróna (alebo nebio citrón poriadne vyumývaný v horúcej vode a bio prípravku na riad), asi 10 kvapiek 100% citrónovej esencie, lesné ovocie (maliny, čučoriedky, ríbezle,…).

Postup:

Spodok: Namočte datle, figy a hrozienka do teplej vody cca na 30 minút. Potom ich rozmixujte s kokosovým olejom, ovsenými vločkami, orechami a chia semienkami. Pozor, treba mať výkonný mixér, zmes le ťažká a lepkavá. Prípadne rozmixujte orechy, vločky a semienka zvlášť, do nich pridajte hotovú datlovú pastu a rozmiešajte ručne. Hotovú zmes natlačte na spodok okrúhlej formy.

Krém: Do čistého mixéra dajte vegan tvaroh alebo jogurt, kokosový krém, strúhaný kokos, med alebo iné sladidlo, citrónovú šťavu a kôru a citrónovú esenciu. Dobre rozmixujte a krém nalejte do formy na datlovo-orechový základ. Na vrch poukladajte lesné ovocie a dajte aspoň na 12 hodín do chladničky.

TIP: Tento recept ponúka veľa možností obmeny, tak buďte kreatívni! Výborne chutil napríklad levanduľový (do krému rozmixovať trochu čiernych ríbezlí alebo čučoriedok kvôli farbe, potom pridať namiesto citrónovej esencie levanduľovú a levanduľové kvety), prípadne čokoládový (do krému kakao, kúsky čokolády a hrozienka), banánový, pomarančový, atď. Možností je veľa J

Prajem vám dobrú chuť a inšpiratívne pečenie!