Intuitívne varenie v praxi – Varte z toho, čo príroda ponúka

(článok vyšiel v časopise VITALITA č. 5/2017)

Intuitívne varenie v praxi

Varte z toho, čo príroda ponúka

Príroda má svoje cykly a v každom ročnom období nám ponúka niečo iné zo svojich darov. Načo kupovať potraviny dovezené z druhej polovice zemegule, keď máte na výber čerstvé lokálne ovocie a zeleninu? Od jari do jesene rozhodne je z čoho vyberať a preto by bola škoda nevyužiť to. Čím menej času totiž ubehne, kým sa potravina od svojho spracovania dostane na váš tanier, tým viac výživných látok si zachová. A tiež platí, že príroda nám vždy dáva to, čo najviac potrebujeme. Preto si na jar môžete doplniť vitamíny mladými zelenými listami, v lete sa schladiť šťavnatým melónom a na jeseň sa naopak zohriať tekvicovou polievkou.

Samozrejme najlepšou voľbou sú domáce a bio produkty, no tie sú nie vždy dostupné  a ich cena môže byť výrazne vyššia v porovnaní s bežnými potravinami. Pokiaľ bývate v meste a nemáte v rodine či v okolí vášnivého pestovateľa, ktorý sa rád podelí s prebytkami zo svojej záhradky, nevešajte hlavu. Možností, ako sa dostať ku kvalitným potravinám, je niekoľko.

  1. Lokálne trhy – Zistite si, kde a kedy sa vo vašom okolí konajú trhy a skúste tam zájsť. V sezóne tam zoženiete všeličo priamo od pestovateľov a za rozumnú cenu.
  2. Bio obchody – Väčšinou sú pomerne drahé a nemajú veľký výber čerstvého ovocia a zeleniny. No oplatí sa tam chodiť kvôli rôznym akciám a dopredajom výrobkov s blížiacim sa dátumom spotreby so zľavou až 70%.
  3. Internet – Existuje veľa internetových stránok, kde si z pohodlia domova môžete objednať zdravé a čerstvé potraviny. Ovocie a zeleninu vám privezú v debničkách, podľa sezónnej ponuky. Tu však určite odporúčam nakupovať z overeného zdroja a dať si pozor na ceny.
  4. Bežné obchody s potravinami a supermarkety – Viaceré veľké obchodné reťazce sa snažia do svojej ponuky zaraďovať stále viac lokálnych produktov. Pri nákupe sledujte informáciu Krajina pôvodu, ktorá musí byť podľa zákona uvedená pri každom produkte, vrátane ovocia a zeleniny. Vždy sa snažte vyberať si naše produkty, prípadne pochádzajúce z krajín, ktoré sú k nám najbližšie.
  5. Nazbierajte si zdravie v prírode – Je veľa rôznych divoko rastúcich rastlín, ktoré sú plné výživných látok a zadarmo. Stačí si len pozrieť v knižke či na internete, ktoré kedy rastú a potom sa počas prechádzky dobre porozhliadať. V jarnom období vyskúšajte medvedí cesnak, listy mladej žihľavy, koziu nohu, hviezdicu, púpavu či listy jahody. Môžete si ich pridať do šalátu, smoothie, urobiť z nich polievku alebo pesto.

Recepty, ktoré vám prinášam, vznikli úplne spontánne, preto v nich nenájdete presné miery a váhy. Neberte ich ako presné návody, ale skôr ako zdroj inšpirácie. Môžete si do nich pridať čokoľvek, na čo máte chuť. Nebojte sa skúšať nové chute a kombinácie! Ak náhodou nejakú surovinu nemáte, skúste ju nahradiť podobnou.

 

Žihľavová polievka s medvedím cesnakom

Potrebujete: Listy mladej žihľavy, medvedí cesnak, 1 väčší uvarený zemiak, hraška, olej, soľ, korenie, citrónová šťava.

Postup: Listy žihľavy dobre umyte a nakrájajte. Pozor, použite rukavice, aby ste sa nepopŕhlili. Do hrnca dajte žihľavu, nakrájaný uvarený zemiak, soľ a korenie. Zalejte vriacou vodou a nechajte prevrieť. Zahustite hraškou (cca 2 polievkové lyžice). Pridajte olej, umytý nakrájaný medvedí cesnak, citrónovú šťavu a rozmixujte ponorným mixérom. Ochutnajte a v prípade potreby dochuťte, prípadne ešte zahustite hraškou, ak je polievka príliš riedka. Polievka sa varí iba krátko, aby sa zachovalo čo najviac vitamínov z čerstvých listov.

Špargľa s krémovou omáčkou, ryža natural s bylinkami a semiačkami, jarný šalát

Potrebujete: 1 balenie špargle (biela alebo zelená), ryža natural, slnečnicové semiačka, 1 sójovú smotanu, ryžovú múku, vegetu, soľ, korenie, medvedí cesnak, citrónová šťava, rôzne listy (hlávkový šalát, rukola, baby špenát), cvikla, mrkva, reďkovka, klíčky.

Postup: Ako prvú dajte variť ryžu natural a keď bude hotová, pridajte do nej vegetu, bylinky podľa chuti a opražené slnečnicové semiačka. Kým sa varí ryža, ošúpte špargľu a uvarte ju vo vode. Omáčku pripravíte jednoducho – dajte do malého hrnca sójovú smotanu s ryžovou múkou (asi 1 polievková lyžica) a rozmixujte, aby sa nevytvorili hrudky. Pridajte soľ, korenie, citrónovú šťavu a nakrájaný medvedí cesnak. Počas stáleho miešania nechajte zovrieť a odstavte z ohňa. Na šalát zmiešajte rôzne zelené listy, strúhanú mrkvu a cviklu, nakrájanú reďkovku a klíčky. Ochuťte balsamicom, olivovým olejom a bylinkovou soľou.